ANDIJVIE MET BOSKNOFLOOK EN ROOMKAAS

  • 1 grote krop andijvie
  • 3 stengels bosknoflook
  • olie
  • Pakje roomkaas, bv. Boursin
  • Peper, zout

Snijd de andijvie klein, was hem en laat goed uitlekken. Was de knofloken en snijd ze klein. Verhit olijfolie in een wok of koekenpan. Bak hierin de verse knoflook licht aan. Voeg de andijvie toe en laat deze meebakken tot hij goed geslonken is. Roer de roomkaas door het geheel en maak op smaak af met peper en zout. Lekker met pasta.

ROERGEBAKKEN ANDIJVIE MET SESAM (kan ook met paksoy)

  • 750 g andijvie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml groentebouillon (van tablet)
  • 1 tl maïzena
  • 1 el kraanwater
  • 1⁄2 el sesamolie
  • sesamzaadjes

Voor 4 personen.
Was de andijvie en snijd de bladeren in stukjes. Pers de knoflook, schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een wok/koekenpan. Roerbak de knoflook, gember 5 min. Roerbak het andijviegroen 2 min. mee (slinkt snel, wordt dan snel papperig) N.B. als je niet zo van een ‘papje’ houdt, kun je de bouillon en maïzena achterwege laten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Roer de maizena los en schep met het water door de andijvie. Roer tot het vocht licht is gebonden. Druppel de sesamolie erover en roer even door. Serveer met de sesamzaadjes er over. Lekker met stukjes gebakken tofu erdoor.

ANDIJVIE met kaas en paprika

  • 1 kg aardappelen
  • 1 flinke struik andijvie
  • 1 rode paprika
  • 200 gram belegen of oude kaas in blokjes
  • Scheut melk
  • Klontje boter
  • Peper, zout

voor 2 personen.

Schil de aardappelen, snijd ze klein en kook ze gaar. Was de andijvie en snijd hem klein. Was de paprika en snijd hem in kleine stukjes. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze met de melk, boter en peper en zout tot puree. Meng eerst de rauwe andijvie hier goed doorheen en schep vervolgens de blokjes paprika en kaas door de stamppot. Zonodig het geheel nog even opwarmen (let op dat het niet aanbrandt).

ANDIJVIEROLLETJES met couscous en geitenkaas

  • 16 grote andijviebladeren
  • 4 el pijnboompitten
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 4 el couscous
  • 3 el pesto
  • peper
  • olijfolie

Was de andijviebladeren. Blancheer ze 5 minuten in kokend water met zout. Spoel ze daarna af onder koud water en laat ze uitlekken. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan goudbruin. Leg 3 andijviebladeren op elkaar zodat er 8 setjes dubbele andijviebladeren klaarliggen. Verdeel de geitenkaas in 8 stukken en leg ze in het midden van de bladeren samen met de couscous, pijnboompitten en pesto. Maal er verse peper over. Vouw aan weerszijden de zijkanten van ieder setje andijvieblad naar binnen en rol ze op tot 8 rolletjes. Bestrijk ze met olijfolie. Plaats de rolletjes in een ovenschaal en zet ze gedurende 5 minuten onder de gril.