Basilicum pesto

  • Basilicum
  • Olijfolie
  • Oude kaas, geraspt
  • Pijnboompitten
  • Knoflook
  • peper

Haal de blaadjes van de basilicumsteeltjes af. Doe ze in een hoge kom samen met de kaas, de pijnboompitten, de geperste knoflook en versgemalen peper. Voeg flink wat olijfolie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Als het te droog blijft, steeds een scheut olie toevoegen.
Je kunt pesto lang bewaren in een afgesloten potje als je zorgt dat er een laag olie bovenop staat.
Variaties: gebruik parmezaanse kaas, oude geiten- of schapenkaas. In plaats van de pijnboompitten kun je een ander soort noot gebruiken, bv. walnoten.

Je kunt van allerlei groenten pesto maken, zoals rucola, koriander, boerenkool (wel eerst koken en goed laten uitlekken), zevenblad etc etc. Groenten die zacht van smaak zijn, zoals boerenkool hebben wat meer extra pit (knoflook, kaas, peper, zout) nodig dan rucola of koriander.

VERSE CAPUCIJNERS met basilicum

  • 1 kilo verse kapucijners in de dop
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • flinke klont boter
  • 2-3 takjes basilicum, fijngehakt
  • Grof zeezout
  • versgemalen peper

Dop de kapucijners. Laat de boter met de ansjovis, ca 4 eetlepels water en de knoflook smelten in een ruime pan. Doe de kapucijners erbij, breng snel (met het deksel erop) aan de kook en stoof ze in 3 à 4 minuten gaar. Schep ze halverwege om. Door langer verhitten worden ze taai. Schep de basilicum door de kapucijners, maal er peper over en zet grof zeezout op tafel. Lekker met aardappelpuree, tomatensalade en een biologisch lamsbiefstukje.