boerenkool chips

  • zoveel boerenkool of palmkool als je wilt
  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje sojasaus
  • sesamzaadjes

Verwarm je oven voor op 190 graden. Was de boerenkool (of groene kool) en scheur de blaadjes van de stengels. Laat goed drogen.
Rooster ondertussen wat sesamzaadjes in een koekenpannetje op een laag vuurtje.
Meng in een kom de olijfolie, sojasaus en sesamzaadjes.
Leg de boerenkoolblaadjes in de kom en hussel goed door. Zorg dat alle blaadjes in aanraking zijn geweest met de ‘dressing.’
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de blaadjes. Schuif de boerenkool voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten : de chips mag niet aanbranden en hoort lekker ‘crunchy’ te zijn als je de bakplaat uit de oven haalt.

boerenkool pesto

  • 500 gram schoongemaakte boerenkool
  • 200 gram overjarige schapenkaas, geraspt
  • 200 gram walnoten, gehakt
  • 4 tenen knoflook, gehakt
  • 3 dl olijfolie
  • peper, zout

Kook de boerenkool ongeveer 20 minuten. Giet af, laat even afkoelen en meng de kaas, de noten en de knoflook erdoor. Voeg olijfolie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Als het te droog is, voeg meer olijfolie toe. Maak op smaak af met peper en zout. Lekker door pasta of op toast of een cracker.

curry van boerenkool (of palmkool of groene kool)

  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • Scheutje olie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 25 gram verse gember, geraspt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • blik kikkererwten a 400 gram
  • blik kokosmelk a 400 ml
  • 250 gram champignons
  • Sap van 1 limoen
  • 2 stengels citroengras
  • 10 stengels boerenkool
  • 2 el sojasaus
  • 2 el Thaise vissaus
  • Bos grofgesneden koriander

Bak de ui en knoflook glazig in de olie op laag vuur. Voeg kerriepoeder, gember, rode peper, zout en peper toe en roer alles om. Voeg de kikkererwten, kokosmelk, champignons, citroenstengels en limoensap toe. Kook het geheel op laag vuur 10 minuten.
Verwijder de nerven van de koolbladeren, was de kool en snijd ze klein. Voeg ze bij het kikkererwtenmengsel en kook het geheel nog 10 minuten. Roer de sojasaus en de vissaus erdoor. Strooi de koriander erover. Eet smakelijk!

caldo verde (spaanse boerenkoolsoep)

  • 500 gram aardappels
  • 100 gram chorizo in plakken van ca ½ cm dik
  • 2 st vleesbouillontabletten
  • 1 dl olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • 150 gram panklare boerenkool
  • Zout naar smaak

Aardappels schillen, wassen en in plakken snijden. Plakjes chorizo in vieren snijden. In pan 1 liter water met de bouillontabletten aan de kook brengen. Aardappels tooevoegen en in ca 25 minuten zachtjes gaarkoken. Olie en (vrij veel) peper erdoor roeren. Soep met staafmixer pureren, opnieuw aan de kook brengen, boerenkool en chorizo toevoegen. Soep nog ca 8 minuten zachtjes koken tot de boerenkool gaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met volkorenbrood.

boerenkoolschotel met mosterd

  • 600 gram schoongemaakte boerenkool
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 200 gram verse roomkaas
  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels dijonmosterd

voor 4 personen.
De aardappels schillen, in stukken snijden en in 15 minuten gaarkoken. De boerenkool in weinig water 10 minuten koken. De helft van de roomkaas door de boerenkool scheppen en laten smelten. Met zout en peper op smaak brengen. De oven op 225°C voorverwarmen. In een steelpan de rest van de roomkaas smelten. De mosterd door de kaas roeren. De boerenkool in een ovenschaal scheppen. De aardappels erover verdelen. De mosterdsaus erover schenken en de schotel in 10 minuten gratineren. Lekker met gegrilde tomaten.