Aardperentaart

Ingrediënten

  • 500 gram aardperen
  • 2 uien, gesneden
  • 1 á 2 tenen knoflook, gehakt
  • 300 gram courgette
  • paar eetlepels olijfolie
  • 150 gram geiten-of schapenkaas
  • 2 eetlepels gedroogde dragon
  • 1 eetlepel gedroogde tuinkruiden
  • peper en zout naar smaak
  • 50 gram boekweitmeel om te binden
  • evt. 1 theelepel gedroogd zeewier of verse peterselie
  • 2 geklutste eieren

variatie: 

  • 10 takjes verse basilicum
  • 2 eetlepels Provence kruiden
  • 12 kleingesneden gedroogde tomaatjes


Bereiding
Maak de aardperen goed schoon en raspt ze. Rasp ook de courgette en de kaas. Fruit de uien samen met de knoflook in een koekenpan. Meng de uien met de geraspte aardpeer, courgette, kaas en de rest van de ingrediënten. Breng op smaak met peper en zout. Proef even en als het lekker op smaak is, spatel je de geklutste eieren erdoor. Doe het mengsel in een cake- of taartvorm , druk goed aan en zet het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Serveer warm. Als je een steviger taart wilt, kun je je deze beter eerst laten afkoelen. 

Uit: Alles draait om je Hormonen, Rineke Dijkinga

 

Aardpeerrisotto

Ingrediënten

  • 3 tot 6 grote aardperen
  • 250 gram champignons
  • 1 ui (of sjalotten)
  • 1 teen knoflook (of meer...)
  • olijfolie om in te bakken
  • 400 gram risotto rijst
  • 1 liter hete kruidenbouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • stukje Parmezaanse kaas
  • paar stengels bleekselderij

Bereiding
Aardperen en champignons schoon borstelen en in plakjes snijden. Bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Ui en knoflook snipperen en glazig fruiten in een scheut hete olie. Groenten toevoegen en een paar minuten meebakken. Rijst toevoegen en al roerend meebakken tot de rijst glazig is. Steeds een scheut bouillon toevoegen en onder regelmatig roeren op laten nemen tot de rijst beetgaar is (ongeveer 20 min.). Op smaak brengen met zout en peper. Aan tafel zelf kaas over de risotto raspen.

 

Aardperensoep 

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 aardperen, geschild en in blokjes gesneden
  • 50 ml witte wijn
  • 150 ml bouillon
  • 65 ml slagroom
  • zout en zwarte peper
  • bieslook voor garnering

Bereiding
Verhit de olie in een pan. Voeg de gesnipperde uit toe en fruit het 3 minuten op een laag vuur. Voeg de fijngesneden knoflook toe en laat het omscheppend nog een minuut fruiten. Voeg de gesneden aardpeer, witte wijn en bouillon toe en laat het ca 8 minuten zachtjes koken. Doe de mengsel in een foodprocessor, voeg de room toe. Mix het fijn. Voeg naar smaak zout en vers gemalen zwarte peper toe. Serveer in een soepkom gegarneerd met bieslook.

 

Aardperenchips

Ingrediënten

  • aardperen
  • olie
  • peper, zout

Bereiding
Borstel de aardperen goed schoon en verwijder kleine uitsteeksels. Snijd ze in dunne plakjes. Verhit flink wat olie in een koekenpan. Test of de olie goed heet is door er één schijfje aardpeer in te doen. Als de olie begint te borrelen, is ze het genoeg. Voeg meer plakjes aardpeer toe tot de bodem van de pan vol is; niet op elkaar leggen. Laat ze frituren tot ze aan twee kanten lichtbruin gekleurd zijn; halverwege omdraaien.
Neem de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.Bestrooi ze met peper en zout.

 

Kruidige aardperen 

Ingrediënten

  • 500 gr aardpeer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 eetl zonnebloemolie
  • 3 eetl tomatenpuree
  • 2 dl water
  • 2 theel oregano
  • 2 theel lavas
  • 1 eetl tamari

Bereiding
Snijd de topinamboer in plakken van 1 cm dik. Hak de ui en knoflook en fruit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat nog een paar minuten sudderen. Roer af en toe om. Voeg nu tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje tijd gaar koken. Opdienen bestrooid met fijngehakte peterselie.

 

 Aardperen uit de oven

Ingrediënten

  • aardperen voor 2 personen
  • scheutje olie
  • beetje peper en zout
  • 1 kleine ui
  • 1 doosje champignons
  • 5 plakjes rookkaas
  • 1 kuipje roomkaas

Bereiding
Snij de schoongemaakte aardperen in blokjes. Doe de aardperen in een ovenschaal en bestrooi ze met peper en zout en giet er voorzichtig een scheutje olie overheen. Hussel de aardperen door elkaar zodat alle stukjes door de olie gehaald zijn. Plaats de ovenschaal 30 minuten in de oven, op 200 graden.
Snipper de ui, snijd de champignons in plakjes. Roerbak de ui tot deze glazig wordt, voeg de champignons toe en roerbak deze op hoog vuur totdat de champignons bruin worden. Voeg de rookkaas toe en de roomkaas. Warm goed door. Serveer de aardperen met het uien-champignonsmengsel.

 

Geroosterde wintergroenten 

Geroosterde groente krijgt een zoetere smaak en een knapperig korstje.

Ingrediënten

  • Diverse stevige wintergroenten naar smaak, zoals aardperen, bieten, aardappels, winterpeen, pastinaak, knolselderij, venkel, pompoen, zoete bataat
  • Olie
  • Peper
  • Zout
  • Evt.takjes tijm of rozemarijn

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bakblik uit de oven. Snijd alle schoongemaakte groenten in even grote stukken, knoflook hele tenen. Meng ze goed in een grote kom met 2 eetlepels olie, peper, zout. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie over het bakblik. Spreid de groente uit over het bakblik, stop eventueel wat takjes tijm en rozemarijn onder de groente (niet erop want dan verbranden ze). Rooster het geheel ca 30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de stukjes).

 

Aardperen met hazelnoot

Ingrediënten

  • 6 aardperen
  • 1 ui
  • 2 el olijfolie
  • gehakte hazelnoten

Bereiding
Snipper de ui en stoof deze in de olijfolie. Schrob de aardperen met de groentenborstel schoon en snijd ze in schijfjes van ongeveer 1 cm. De schil mag eraan blijven. Voeg de aardperen bij de ui. Voeg ook een bodempje water toe. Laat zachtjes gaarstoven. Voeg op het laatst de gehakte hazelnoten toevoegen.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb