Boerenkoolchips

Ingrediënten

  • zoveel boerenkool of palmkool als je wilt
  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje sojasaus
  • sesamzaadjes

Bereiding
Verwarm je oven voor op 190 graden. Was de boerenkool (of groene kool) en scheur de blaadjes van de stengels. Laat goed drogen.
Rooster ondertussen wat sesamzaadjes in een koekenpannetje op een laag vuurtje.
Meng in een kom de olijfolie, sojasaus en sesamzaadjes.
Leg de boerenkoolblaadjes in de kom en hussel goed door. Zorg dat alle blaadjes in aanraking zijn geweest met de ‘dressing.’
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de blaadjes. Schuif de boerenkool voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten : de chips mag niet aanbranden en hoort lekker ‘crunchy’ te zijn als je de bakplaat uit de oven haalt.

 

Boerenkoolpesto

Ingrediënten

  • 500 gram schoongemaakte boerenkool
  • 200 gram overjarige schapenkaas, geraspt
  • 200 gram walnoten, gehakt
  • 4 tenen knoflook, gehakt
  • 3 dl olijfolie
  • peper, zout

Bereiding
Kook de boerenkool ongeveer 20 minuten. Giet af, laat even afkoelen en meng de kaas, de noten en de knoflook erdoor. Voeg olijfolie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Als het te droog is, voeg meer olijfolie toe. Maak op smaak af met peper en zout. Lekker door pasta of op toast of een cracker.

 

 

boerenkool-bonenschotel

 Boerenkool-bonenschotel

 

Curry van boerenkool (kan ook met groene kool of palmkool)

Ingrediënten:

  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • Scheutje olie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 25 gram verse gember, geraspt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • blik kikkererwten a 400 gram
  • blik kokosmelk a 400 ml
  • 250 gram champignons
  • Sap van 1 limoen
  • 2 stengels citroengras
  • 10 stengels boerenkool
  • 2 el sojasaus
  • 2 el Thaise vissaus
  • Bos grofgesneden koriander

Bereiding
Bak de ui en knoflook glazig in de olie op laag vuur. Voeg kerriepoeder, gember, rode peper, zout en peper toe en roer alles om. Voeg de kikkererwten, kokosmelk, champignons, citroenstengels en limoensap toe. Kook het geheel op laag vuur 10 minuten.
Verwijder de nerven van de koolbladeren, was de kool en snijd ze klein. Voeg ze bij het kikkererwtenmengsel en kook het geheel nog 10 minuten. Roer de sojasaus en de vissaus erdoor. Strooi de koriander erover. Eet smakelijk!

 

Caldo verde (Spaanse boerenkoolsoep)

Ingrediënten:

  • 500 gram aardappels
  • 100 gram chorizo in plakken van ca ½ cm dik
  • 2 st vleesbouillontabletten
  • 1 dl olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • 150 gram panklare boerenkool
  • Zout naar smaak

Bereiding
Aardappels schillen, wassen en in plakken snijden. Plakjes chorizo in vieren snijden. In pan 1 liter water met de bouillontabletten aan de kook brengen. Aardappels tooevoegen en in ca 25 minuten zachtjes gaarkoken. Olie en (vrij veel) peper erdoor roeren. Soep met staafmixer pureren, opnieuw aan de kook brengen, boerenkool en chorizo toevoegen. Soep nog ca 8 minuten zachtjes koken tot de boerenkool gaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met volkorenbrood.

 

Boerenkool met roergebakken worstjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 450 gram schoongemaakte boerenkool
  • 1 kg kruimige aardappels (of 1 pak aardappelpuree)
  • 500 gram braadworstjes
  • 100 gram boter
  • 2 rode paprika's
  • scheut melk

Bereiding
Schil en was de aardappels en zet ze met wat zout in water op het vuur. Kook de aardappels gaar. Verhit in een koekenpan een kwart van de boter en braad de worstjes in ca 15 minuten rondom bruin en gaar. Maak intussen de paprika's schoon en snijd ze in reepjes. Verhit in een wok nog een kwart van de boter. Bak de paprika en de boerenkool op een matig vuur in ca 10 minuten gaar. Indien nodig tussentijds een scheutje water toevoegen. Stamp de gekookte aardappelen met de melk en de rest van de boter tot puree (of maak de puree volgens aanwijzingen op het pak). Schep het boerenkoolmengsel door de puree en leg de worstjes op de stamppot.

 

Boerenkoolschotel met mosterd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram schoongemaakte boerenkool
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 200 gram verse roomkaas
  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels dijonmosterd

Bereiding
De aardappels schillen, in stukken snijden en in 15 minuten gaarkoken. De boerenkool in weinig water 10 minuten koken. De helft van de roomkaas door de boerenkool scheppen en laten smelten. Met zout en peper op smaak brengen. De oven op 225°C voorverwarmen. In een steelpan de rest van de roomkaas smelten. De mosterd door de kaas roeren. De boerenkool in een ovenschaal scheppen. De aardappels erover verdelen. De mosterdsaus erover schenken en de schotel in 10 minuten gratineren. Lekker met gegrilde tomaten.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb