Lauwwarme aardappelsalade met koolrabi

Ingrediënten

  • 1 kg (nieuwe) aardappels
  • 750 g koolrabi
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 3 bosuitjes, in ringen
  • 1 stronk andijvie of 1 krop sla
  • 1 eetlepel tijm
  • flinke hand amandelen

Bereiding
Maak een mosterd-honing dressing: doe het citroensap in een beker. Doe
daar wat zout en peper bij. Klop het citroensap met een vork en giet er
langzaam de olijfolie bij. Blijf kloppen, daardoor wordt de dressing wat
dikker. Klop er de mosterd en honing doorheen. Voeg de tijm toe aan de
dressing.

Breng in een pan een laagje water aan de kook met wat zout.

Haal de blaadjes van de koolrabi af en leg ze opzij. Schil de koolrabi met een
dunschiller en snijd ze in partjes. Kook ze samen met de blaadjes in ca 10 minuten
beetgaar.

Schil de aardappels (hoeft niet perse), snijd in blokjes en kook ze gaar in een laagje water met wat zout. Giet de
aardappels af, laat ze even afkoelen en roer de dressing erdoor. Voeg de bosuitjes en koolrabi toe.
Was de sla of andijvie en snijd in dunne reepjes. Rooster de amandelen in een droge
koekenpan. Voeg vlak voor het opdienen de amandelen en sla/andijvie toe.

 

Amuse van koolrabi, sinaasappel en blauwschimmelkaas

Ingrediënten

  • 2 koolrabi's, geschild
  • 1 sinaasappel, geraspte schil
  • 100 gr blauwschimmelkaas
  • 1 eetlepel grof zeezout

Bereiding
Snijd kubussen van de koolrabi. Kook ze beetgaar in gezouten water. Laat
afkoelen en uitlekken. Meng zeezout met sinaasappelrasp. Leg een stukje
schimmelkaas op een kubus koolrabi. Strooi er wat sinaasappelzout over.

 

Gebakken koolrabi

Ingrediënten

  • 2 koolrabi's
  • 750 gram kleine aardappelen, geschild
  • 3 el boter, 90 gram bloem
  • ¼ liter melk
  • 4 el gehakte peterselie
  • 4 el geknipte bieslook
  • Zout, versgemalen peper
  • 1 tl groentebouillonpoeder
  • 250 gram wortelen
  • 125 gram belegen kaas
  • 2 eieren
  • 3 el zonnebloemolie

Bereiding
Koolrabi's in 12 plakken snijden en die in 8 minuten in kokend water met zout gaar laten worden. Afgieten, kookvocht opvangen en ¼ liter ervan bewaren.
De aardappelen met wat zout in 20 minuten gaarkoken. De boter verwarmen en 3 el bloem erin fruiten. Het kookvocht van de groenten en de melk toevoegen, aan de kook brengen en 5 minuten laten pruttelen. De verse kruiden door de saus roeren. Zout, peper en bouillonpoeder toevoegen en de saus warm houden.
De wortelen en de kaas raspen en mengen. De eieren met peper en zout loskloppen. Rest van de bloem in een bord doen. De plakken koolrabi eerst door de bloem, dan door het eimengsel en tenslotte door het kaas-wortelmengsel halen.
De plakken koolrabi 2 minuten bakken in de hete olie en met de saus en de aardappelen op een bord serveren.

 

Koolrabischotel

Ingrediënten

  • 1 koolrabi
  • aardappels voor 2 personen
  • 2 eieren
  • 1/2 dl room
  • 1 theel. milde kerrie
  • peper en zout
  • evt. stukjes augurk

Bereiding
Kook de aardappels met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes. Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 minuten beetgaar. Klop de eieren met de room los, roer er kerrie, peper en zout door en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes. Schep de omeletreepjes bij de overige ingrediënten in een grote pan en laat het gerecht op een laag vuur even doorwarmen. Variaties: Meng een potje gekookte erwten of maïs door deze schotel. Gebruik in plaats van aardappels een gekookte graansoort of pastasoort.

 

Ovenschotel met koolrabi en ham

Ingrediënten

  • 1 kg koolrabi
  • 2,5 dl water
  • 1 afgestreken el. bloem
  • 1 el. zachte boter
  • 1 el. creme fraiche
  • zout, versgemalen peper
  • 200 gr. gekookte ham (aan een stuk of vleeswaren);
  • boter
  • 3-4 eieren
  • nootmuskaat

Bereiding
Oven voorverwarmen op 225 graden. De koolrabi schoonmaken, schillen, wassen en in circa 1/2 cm brede reepjes snijden. In kokend gezouten water 10/15 min. koken (de koolrabi mag niet te zacht worden). Koolrabi in een zeef doen, uit laten lekken en het vocht opvangen (2,5 dl).
Met de vork de bloem door de boter prakken. Het koolrabivocht aan de kook brengen en het bloem-botermengsel al roerend toevoegen. Met de garde kloppen en opletten dat er geen klontjes ontstaan, aan de kook brengen en circa 5 minuten laten koken. De creme fraiche erdoor roeren. De koolrabireepjes aan de saus toevoegen, met zout en peper op smaak brengen.
Ham in blokjes snijden en afgewisseld met de koolrabi in een beboterde ovenschaal leggen. De eieren loskloppen met nootmuskaat, zout en peper en dit over de koolrabi gieten. De schaal met deksel of aluminiumfolie afsluiten en op het rooster in de oven zetten. Ongeveer 30 min. bakken.

 

Koolrabi-courgettesalade

Ingrediënten

  • 1 koolrabi
  • 200 gram courgette
  • 50 à 75 gram walnoten
  • 3 eetlepels walnotenolie
  • 1 eetlepel citroen of limoensap
  • 3 eetlepels (soja)room.

Bereiding
Was of schil de koolrabi en de courgette en rasp ze grof. Schep koolrabi en courgette door elkaar. Hak de noten en doe samen met de olie en het citroensap in een kom. Schep de groenten erbij, maak op smaak af met zout en laat de salade 30 à 60 minuten marineren. Schenk er naar keuze de room over.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb