Rode kool met pruimen

Ingrediënten

  • 1 kg rode kool
  • 0,5 dl appeldiksap
  • 10 pruimen zonder pit
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl zout
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 4 el azijn
  • 2 el honing
  • 1 el aardappelzetmeel

Bereiding
Maak de kool schoon en verwijder de stronk. Snijd de kool in smalle reepjes. Doe deze reepjes in een pan met 2,5 dl water, appeldiksap, pruimen, kaneelpoeder en zout. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en doe deze samen met de azijn en de honing bij de kool. Breng alles aan de kook met het deksel op de pan en laat de kool 30 minuten zachtjes koken. Los het aardappelzetmeel op in een beetje water en bindt hiermee het vocht van de rode kool.

 

Rode kool met appel

Ingrediënten

  • 1 kilo rode kool
  • snufje zout
  • 3 kruidnagels
  • 2 theelepels suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 goudrenetten
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 theelepels aardappelmeel

Bereiding
Maak de rode kool schoon, snijd ze klein en doe ze in een kookpan. Voeg een snufje zout, de kruidnagels, de suiker, het laurierblad en een bodempje water toe. Breng de groente snel aan de kook, zet de warmtebron laag en laat de rode kool in circa 25 minuten gaar worden.
Voeg na de eerste 15 minuten de geschilde, grof geraspte appels en de azijn toe. Roer goed door en kook de kool ongeveer nog 10 minuten.
Verwijder de kruidnagels en het laurierblad. Roer de aardappelmeel met wat water in een kopje tot een glad papje, voeg dit al roerende toe, zodat het groente kookvocht dikker wordt. Serveer de kool met aardappelen en braadworstjes.

 

Rode kool met noten

Ingrediënten

  • 1 rode kool
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 2 goudrenetten
  • 100g cashewnoten
  • 1dl crème fraîche
  • 2 theelepels kaneel

Bereiding
Maak de rode kool schoon en snijd deze in reepjes. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes. Doe de rode kool in een pan samen met de rozijnen, laurierbladen en het zout en breng de kool met weinig water aan de kook. Draai dan de hittebron wat lager, leg een deksel op de pan en laat de kool 10 minuten zachtjes stoven.
Schil de goudrenetten, boor de klokhuizen eruit en snijd de appels in blokjes. Doe de blokjes appel bij de rode kool en laat het nog 10 minuten zachtjes koken. Roer in een kommetje de crème fraîche los met de kaneel. Hak de cashewnoten grof en voeg ze aan het roommengsel toe. Verwijder de laurierblaadjes en roer het room – notenmengsel door de kool. Laat het groentegerecht goed warm worden, maar niet meer koken.

 

Warme rode koolsla

Ingrediënten

  • 500g rode kool
  • 2 appels
  • citroensap
  • 2 uien
  • 125g ontbijtspek
  • 1dl azijn
  • 2 eetlepels honing
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel karwijzaad

Bereiding
Schil de appels, boor de klokhuizen eruit, snijdt ze in partjes en besprenkel deze met citroensap. Maak de uien schoon en snipper deze. Snijdt het ontbijtspek in stukjes en doe deze samen met de appels en uien in een schaal. Meng de azijn, honing, zout en peper door het appelmengsel.
Maak de rode kool schoon en rasp deze. Breng in een pan water aan de kook, haal de pan van de hittebron en doe er de rode kool in. Laat dit 5 minuten staan en laat dan de rode kool uitlekken. Schep de warme rode kool met het karwijzaad door het appelmengsel. Lekker met gekookte krieltjes en appelmoes.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb