Pesto

Ingrediënten

  • Basilicum
  • Olijfolie
  • Oude kaas, geraspt
  • Pijnboompitten
  • Knoflook
  • peper

Bereiding
Haal de blaadjes van de basilicumsteeltjes af. Doe ze in een hoge kom samen met de kaas, de pijnboompitten, de geperste knoflook en versgemalen peper. Voeg flink wat olijfolie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Als het te droog blijft, steeds een scheut olie toevoegen.

Je kunt pesto lang bewaren in een afgesloten potje als je zorgt dat er een laag olie bovenop staat.

Variaties: gebruik parmezaanse kaas, oude geiten- of schapenkaas. In plaats van de pijnboompitten kun je een ander soort noot gebruiken, bv. walnoten.

Je kunt van allerlei groenten pesto maken, zoals rucola, koriander, boerenkool (wel eerst koken en goed laten uitlekken), zevenblad etc etc. Groenten die zacht van smaak zijn, zoals boerenkool hebben wat meer extra pit (knoflook, kaas, peper, zout) nodig dan rucola of koriander.

 

Salade Nicoise

Heerlijke zomersalade om in de tuin te eten

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 1 paprika rood of geel
  • 1 ui
  • 1 komkommer
  • Halve krop sla
  • 2 ons gekookte sperziebonen
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 blikje tonijn in olie
  • 8 ansjovisfilets
  • 100 gram zwarte olijven
  • Flinke hand basilicumblaadjes
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Peper, zout

Bereiding
Snijd de tomaten, komkommer en paprika in grove stukken, de ui in ringen. Was de sla, droog hem goed en en scheur de bladeren klein. Doe de slabladeren in een schaal, leg alle groente erop. Snijd de eieren overlangs in vieren en leg ze op de groente. Garneer met de uitgelekte ansjovis en tonijn, de olijven, kappertjes en de basilicum.
Klop van de olie, azijn, knoflook en peper en zout een vinagrette en giet hem over de salade of geef hem er apart bij.

Als je koude gekookte aardappel door de salade doet, kun je hem als maaltijdsalade eten. Anders serveren met stokbrood of gebakken aardappeltjes.

 

Verse kapucijners met basilicum

Ingrediënten

  • 1 kilo verse kapucijners in de dop
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • flinke klont boter
  • 2-3 takjes basilicum, fijngehakt
  • Grof zeezout
  • versgemalen peper

Bereiding Dop de kapucijners. Laat de boter met de ansjovis, ca 4 eetlepels water en de knoflook smelten in een ruime pan. Doe de kapucijners erbij, breng snel (met het deksel erop) aan de kook en stoof ze in 3 à 4 minuten gaar. Schep ze halverwege om. Door langer verhitten worden ze taai. Schep de basilicum door de kapucijners, maal er peper over en zet grof zeezout op tafel. Lekker met aardappelpuree, tomatensalade en een biologisch lamsbiefstukje.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb