Ovenschotel met meiraapjes

Ingrediënten

  • 550 gram raapjes
  • 400 gram aardappelen
  • 250 gram paddestoelen
  • 1 citroen
  • boter
  • 25 gram bloem
  • 200 ml groentebouillon
  • 200 ml melk
  • 100 gram roomkaas of kruidenkaas
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 tomaten
  • peper, zout, nootmuskaat

Bereiding
Schil de raapjes en aardappelen en kook ze afzonderlijk gaar in 15 tot 20 minuten. Snijd de paddestoelen in plakken, besprenkel ze met citroensap en stoof ze gaar. Snijd de gekookte aardappelen en raapjes in plakken en schik ze samen met de paddestoelen in een vuurvaste schotel. 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 2 eetlepels boter in een pan, voeg de bloem al roerend toe en vervolgens de groentebouillon en de melk. Roer er de roomkaas of kruidenkas door, kruid met peper, zout en nootmuskaat en giet de saus over de groente. Zet 15 minuten in de oven. Bestrooi met de geraspte kaas en de in blokjes gesneden tomaten. Zet nog even in de oven tot de kaas gesmolten is.

Met dank aan Het Leeuweriksveld

 

Carpaccio van meirapen  voorgerecht voor 4 personen 

Ingrediënten

  • 6 tot 8 meiraapjes
  • half kropje sla
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • 1 theelepel mosterd
  •  scheutje appeldiksap
  • peper, zout

Bereiding
Schil de rauwe meirapen en snijd ze in flinterdunne plakken. Was en drood de sla en leg de bladeren op 4 borden. verdeel de plakjes meiraap over de 4 borden.
Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd, het diksap en peper en zout. Sprenkel de dressing over de meirapen en laat enkele uren intrekken alvorens te serveren. Lekker met stokbrood met gesmolten kaas uit de oven.

 

Meirapen met honing en hazelnoten

Ingrediënten

  • 800 gram meirapen
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram hazelnoten
  • 1 eetlepel tijmblaadjes

Bereiding
Boen de rapen schoon en snijd een plakje van de onder- en bovenkant af. Snijd ze in partjes van 1 cm dik. Verhit de boter in een koekenpan en bak de meirapen 1 minuut mee. Voeg 100 ml water en de honing toe. Stoof de rapen met het deksel op de pan 5 minuten op laag vuur. Neem het deksel van de pan en laat het vocht in 3 minuten verdampen. Breng op smaak met peper en zout.
Rooster de hazelnoten goudbruin, laat ze afkoelen en hak ze grof. Leg de meirapen op een schaal en bestrooi ze met de hazelnoten en de tijm.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb